piątek, 18 października 2013

Ciacha. Spis treści.

Wszystkie pyszne. Dla każdego coś dla Niego. Dla Niej. Dla WAS :)


Tak wygląda przykładowy sernik. Na górze rożne kształty wycięte z kruchego ciasta (czasem są to paseczki, jakie robiła Moja Babcia) cukier puder i skórka pomarańczowa. Bo idzie zima. Blacha ciasta waży około 4 kilogramów.



1
sernik
Masa serowa z ok 1,80 kg twarogu na kruchym cieście czekoladowym lub waniliowym
2
Śmietanowiec
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z owocami
3
W-Z
Biszkopt czekoladowy z masą śmietankową i konfiturą
4
Orzechowiec
Ciasto delikatnie miodowe przekładane masą waniliową wykończone masą z orzechów włoskich w miodzie
5
Miodownik
Ciasto miodowe przekładane masą z lekką nutą migdałową
6
Ambasador
Ciasto biszkoptowe przekładane dwiema masami z alkoholem:
*     masa z kakao, rodzynkami i czekoladą
*     masa z orzechami i ananasami
7
Piersi Murzynki
Ciasto kokosowo-makowo-biszkoptowe z kremem waniliowym i nasączanymi alkoholem biszkoptami z polewą czekoladową
8
Jabłecznik / szarlotka
Jabłka na kruchym cieście
9
Cygańskie marzenie
Blat biszkoptowy i makowy przełożony masą czekoladową z alkoholem
10
Fale Dunaju
Ciasto czekoladowe, ciasto waniliowe z ćwiartkami jabłek i masą waniliową
11
Capuccino
Ciasto biszkoptowe z dwiema masami:
*     masa śmietankowa budyniowa
*     lekka masa capuccino
12
Tiramisu
Ciasto biszkoptowe z nutą kawową, nasączone likierem amaretto z masą z bitej śmietany i mascarpone
13.
Pszczółka
Ciasto waniliowe i kokosowe z waniliowym kremem budyniowym
14.
Pavlova
Beza z bitą śmietaną i:
  • owocami
  • lub prażonymi orzechami, karmelem i czekoladą
15.
Szarlotka z budyniem i bezą
Kruche ciasto z budyniem waniliowym, jabłkami i bezową czapą
16.
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z powidłami i dużą ilością kruszonki
17.
Pleśniak
Ciasto kruche z powidłami i bezową pianką
18.
Makowiec z jabłkami
Ciasto makowo-jabłkowe z polewą z gorzkiej czekolady
19.
Strucla makowa
Tradycyjny zwijany makowiec: ciasto drożdżowe z dużą ilością maku (mak przygotowywany tradycyjnie, nie gotowa masa) i bakalii, z polewą czekoladową lub lukrem
20.
Karpatka
Ciasto ptysiowe z kremem karpatkowym, posypane cukrem pudrem, opcjonalnie polane niewielką ilością czekolady

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz